Bilete Constanta: Maria lu’ Tănase - 30 mar, ora 19:30 - Casa de Cultura a Sindicatelor

Constanta: Maria lu’ Tănase

Casa de Cultura a Sindicatelor, Constanta

sâmbătă, 30 martie, ora 19:30

Evenimentul s-a încheiat.

Detalii

În data de 30 MARTIE 2024, începând cu ora 19:30, vă așteptăm la spectacolul concert „Maria lu’ Tănase”, susținut de Marius Mihalache alături de Arabela Nicolau, Lorin Mihalache, Ciprian Parghel și Mihai Mărgineanu, la Casa de Cultură a Sindicatelor Constanța.

Veți asista la un concert cu povești despre dragostea rurală, copilăria și muzica Mariei Tănase. Marius Mihalache vă propune un spectacol despre artistul special, o femeie care nu și-a refuzat nimic niciodată. O existență fascinantă, o iubitoare de lume plecată să-și încerce norocul dincolo de Livada cu Duzi, dar care s-a întors de fiecare dată acasă, la lumea și la poporul ei. O femeie puternică, răsfățată, iubită, idolatrizată, care ne cerne și astăzi prin sita genelor ei topindu-ne inimile.

Inspirat de povestea de viață a Mariei Tănase, de la copilărie, la debut și până la moartea ei, artistul Marius Mihalache consideră că muzica Mariei Tănase reprezintă cel mai bine identitatea poporului român.


“Cioran spunea că „Trăim într-o limbă, nu într-o țară.”, dar oare este suficient să vorbim aceeași limbă pentru a forma o națiune? Este întrebarea pe care și-o adresează mulți gânditori… În cazul nostru, se pare că a fost nevoie de cineva care să ne învețe să fim români. Dacă de felul cum gândim s-au ocupat elitele intelectuale ale acestei țări, de emoțiile și trăirile neamului nostru s-au ocupat cultura și artiștii. Suntem români dacă gândim și simțim românește, dacă ne emoționează același lucru, dacă ajungem să credem în aceleași valori. Puțini sunt acei artiști, care, prin operele lor, au reușit să creeze o identitate națională, adică să simțim cu toții că suntem români. La nivel academic, a făcut acest lucru George Enescu, iar la nivelul oamenilor obișnuiți a fost nevoie de un artist care să vină dintre ei, să fi trăit necazurile și bucuriile vieții așa cum le trăia
fiecare român de rând.

Maria Tănase a reușit să intre în sufletul oamenilor și să pună în muzică toate trăirile lor. A reușit prin muzica ei să lege fiecare român unul de celălalt, indiferent în care parte a țării trăia acesta. Prin muzica Mariei Tănase, am învățat să simțim românește. Muzica Mariei Tănase nu este nici folclor, nici muzică pop, nici lăutărească, nici muzică cultă, este doar Maria Tănase. Când o ascultăm, totul este simplu, ne simțim români. Niciun alt artist nu a avut acest impact atât de puternic în conștiința colectivă cum l-a avut Maria lu’ Tănase” - Marius Mihalache

 

Marius MIHALACHE - țambal

Arabela NICOLAU - voce

Lorin MIHALACHE - tobe

Ciprian PARGHEL - chitară bas

Cristian STĂNOIU - proiecții video live

Invitat:

Mihai Mărgineanu