Filarmonica Oltenia, Craiova
sâmbătă, 8 aprilie '23, ora 19:00
„Cluj Tango Orchestra” este prima orchestră de tango argentinian din Transilvania, compusă din muzicieni români profesioniști, membrii ai Filarmonicii de Stat Transilvania și ai Operei Naționale din Cluj Napoca. Cu o vastă experiență scenică, atât pe scenele Filarmonicilor din țară, cât și a festivalurilor de tango argentinian din România și din străinătate, aceștia aduc în fața publicului larg magia muzicii de tango argentinian.
Repertoriul orchestrei este compus în mare parte din lucrări ale Filarmonicii „Del Tango” BuenosAires, pentru Tango cvintet. În repertoriu regăsim lucrări de tango nuevo (Astor Piazzolla, Hugo Diaz) sau tango salon /milonga/vals (Osvaldo Pugliese, Francesco Canaro, Rodolfo Biagi, Anibal Troilo, Carlos Gardel, Pedro Laurenz, Juan D’Arienzo) dar și prelucrări ale tango-ului românesc din perioada interbelică.
CLUJ TANGO ORCHESTRA
IULIA MERCA – mezzosoprană (Opera Națională Cluj)
Cu o prezență scenică magnetică și impunătoare, cu o voce inconfundabilă, în 18 ani de activitate a debutat în peste 40 de roluri de operă, operetă sau musical, atât în țară cât și în străinătate. Activitatea artistică a Iuliei cuprinde concerte camerale de muzică si poezie, spectacole de musical, operă si teatru, interpretările sale fiind apreciate pe numeroase scene ale lumii: Tokyo, New York, Kulu- India, Viena, Praga, Paris, Roma. A obținut marele premiu la concursul internațional de Canto „ Haricleea Darclee”, premiul I la Festivalul Lied-ului românesc ( Brașov 2003), premiul pentru cea mai bună solistă în cadrul festivalului Operelor Naționale de la Iași.
Maestrul CLAUDIU HONTILĂ – vioară (Filarmonica de stat Transilvania)
Cu o activitate concertistică-solistică de pe 20 de ani în Japonia, America și Europa, fost concert-maestru al Filarmonicii „Vienna Strauss„ , profesor colaborator al catedrei de tango argentinian din cadrul Academiei de Muzică din Rotterdam, maestrul Claudiu Hontilă este conducătorul muzical al orchestrei.
- Concert maestru la „ Noua Orchestra Transilvana „
- Profesor colaborator al Academiei de Muzică „ Gheorghe Dima „ din Cluj Napoca.
ELENA GHEMEȘ- violoncel (Opera Națională Cluj)
Absolventă a Academiei de Muzică din Cluj Napoca, actualmente artist instrumentist al Operei Naționale din Cluj Napoca, cu o experiență de aproape 20 de ani pe scenă, Elena este un muzician complet, cu o tehnică impecabilă și cu o mare acuratețe în execuție.
IRINA INDREI – pian (Colegiul de Muzică Sigismund Toduță)
Absolventă a Academiei de Muzică din Cluj Napoca cu o activitate scenică diversă, iubitoare a muzicii de tango și pasionată a lucrărilor de Astor Piazzolla, Irina este „ motorul „ armonic si ritmic al orchestrei. Este un instrumentist complet, cu o bogată experiență scenică și pedagogică, actualmente fiind profesor titular la Colegiul de Muzică „ Sigismund Toduță „ – catedra pian principal.
Aranjamente pian – Julian Agustin Caeiro (aranjor al Filarmonicii del Tango BsAs).
SORIN ROBERT INDREI – bandoneon
Absolvent al Facultății de Muzică din București, membru fondator al Asociației „ Cluj Tango Orchestra”, Robert este primul român care cântă la bandoneon în cadrul unei orchestre. Se specializează în mod constant în arta bandoneonului, fiind student al profesoarei Yvonne Hahn – Franța și al maestrei Ayelen Pais – Argentina, având o evolutie remarcabilă în ultimii ani pe scenele festivalurilor de tango argentiniandin România și de peste hotare.
Ramona-Cristina Ghiță este instructor de dans, coordonator Asociația pentru Cultură și Tango – Craiova, artist, colaborator și participant la reprezentațiile Luna Tango Concert din cadrul proiectului cu același nume finanțat de către ARCUB prin Programul Orașul In-vizibil, organizat de ACT – București în parteneriat cu Centrul Cultural Casa Artelor.
Mihai Traian Bălăceanu eate instructor de dans, artist cu numeroase premii la Competiții naționale și internaționale de Dans Sportiv și Dansuri Latino, coordonator la Clubul Viva Dance din Craiova.
Începând cu anul 2016, Craiova face Primii Pași de Tango Argentinian împreună cu Ramona și Mihai. Aceștia au dezvoltat o serie de proiecte culturale și au promovat Tangoul Argentinian ca „Bun Cultural Imaterialˮ, susținuți de Asociația pentru Cultură și Tango.
Viva Dance colaborează cu maeștri și școli de Tango din țară și din străinătate, organizând pentru prima dată în Oltenia cursuri de Tango cu un maestru argentinian.
Ramona și Mihai au susținut cursuri gratuite de inițiere în Tango Argentinian organizate la Casa de Cultură a Studenților, Casa de Cultură „Traian Demetrescuˮ, Facultatea de Educație Fizică și Sport.
Pe lângă lecțiile de Tango Argentinian, printre proiectele realizate se numără FlashMob-uri de Tango, seri de Milonga, întâlniri de Tango Terapia cu specialiști în acest domeniu.
Cei doi s-au implicat în Proiectul „Leave No One Behind/ Nu lăsa pe nimeni în urmăˮ dedicat Zilei Mondiale Sindrom Down, în parteneriat cu Universitatea din Craiova și Facultatea de Educație Fizică și Sport, dar și în proiecte organizate de liceenii cu dizabilități de la Liceul Tehnologic Special Beethoven.
Asociația Cluj Tango Orchestra concertează sub egida Ambasadei Republicii Argentina în România, fiind partener de imagine și cu Opera Națională din Cluj Napoca și cu Colegiul de Muzică Sigismund Toduța din Cluj Napoca .
Gazda noastră„ Filarmonica Oltenia”„ o instituție de mare ținută artistica, care ne-a primit cu drag.
Noi va invitam sa ascultati muzica noastră si să savurati acest minunat dans, numit Tango, care face parte din patrimoniu cultural imaterial al UNESCO.